ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ 2019

Στους 25.123 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που θα εγκαινιάσουν τα νέα Τμήματα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

 

Με καλούς οιωνούς ξεκινά η φετινή χρονιά για τους 100.000 περίπου υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μετά από οκτώ χρόνια ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια αυξάνεται στους 78.335 (αυξημένος κατά 3.643 συγκριτικά με πέρυσι). 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, 25.123 φοιτητές θα εγκαινιάσουν τανέα τμήματα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος «ακαδημαϊκός» χάρτης προβλέπει τη κατάργηση των ΤΕΙ, και τη δημιουργία 162 νέων Τμημάτων εκ των οποίων τα 125 θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ η σύσταση των υπολοίπων θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021.

 

  1. Αμετάβλητες παραμένουν οι σχολές υψηλές ζήτησης όπως είναι οι Ιατρικές και Νομικές. Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι (με μικρή αύξηση όπου αυτή εντοπίζεται) σε τμήματα Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής, στα αντικείμενα θεωρητικών σπουδών, στα παιδαγωγικά και τις καθηγητικές σχολές
  2. Στις ίδιες θέσεις εισακτέων με πέρσι παραμένει το ΕΜΠ
  3. Αύξηση παρατηρείται και στα τμήματα Πληροφορικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και τα ΤΕΦΑΑ
  4. Συνολικά, η αύξηση είναι μεγάλη στα αντικείμενα σπουδών που έχουν άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, όπως χρηματοοικονομικά, λογιστική, διοίκηση επιχειρήσεων, ναυτιλιακά και τουριστικά. 
  5. Σημαντική αύξηση των εισακτέων στα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.
  6. Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε αύξηση των θέσεων στα περισσότερα τμήματα. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (51 θέσεις), Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (31 θέσεις) και Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών (29 θέσεις)
  7. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τα περισσότερα τμήματα μένουν περίπου στις ίδιες θέσεις εισακτέων. Εκτοξεύονται οι εισακτέοι στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Τουρισμού.
  8. Ελαφρά αυξημένες είναι οι θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα
  9. Στο Πάντειο δεν καταγράφονται μεγάλες διαφορές με πέρσι με εξαίρεση το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης 
  10. Καμία αλλαγή στο Πολυτεχνείο Κρήτης

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Παρουσιάζουμε παρακάτω τα νέα Τμήματα που θα ενταχθούν φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο μετά τις ενοποιήσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ο νέος «ακαδημαϊκός» χάρτης προβλέπει τη δημιουργία 162 νέων Τμημάτων, από τα οποία τα 125 θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2019. Η σύσταση των υπολοίπων 37 θα έχει ολοκληρωθεί έως το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Είναι προφανές ότι το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι δεν θα μοιάζει σχεδόν καθόλου με το περσινό: τα ΤΕΙ χάνονται από το ακαδημαϊκό τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, εμφανίζονται νέα αντικείμενα σπουδών, Σχολές μετονομάζονται ή δημιουργούνται νέες, νέα Τμήματα δημιουργούνται, ενώ άλλα συγχωνεύονται ή «σπάνε» στα δύο.

Το νέο μηχανογραφικό πάντως θα περιλαμβάνει λιγότερα Τμήματα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγων των συγχωνεύσεων. Φέτος τα Τμήματα θα είναι 424 (εκτός των στρατιωτικών σχολών, εκκλησιαστικών ακαδημιών κ.ά), ενώ το 2018 ήταν 430 και το 2017 443. 

Οι αλλαγές αφορούν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Γεωπονικού, Ιόνιου Πανεπιστημίου, Διεθνούς Πανεπιστημίου, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Πατρών, ενώ ιδρύεται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης. Επίσης από το έτος 2020-2021 ξεκινά η λειτουργία της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Συνημμένα αρχεία:
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
Κύλιση στην Αρχή